Skip to content

Comunicare la interviu

mai 4, 2009

In articolul anterior primul mesaj receptionat a fost VREAU JOB!

Un mesaj, pe care multi tineri il rostesc si pe care l-am inteles cu usurinta. De ce? Pentru ca imi este familiar, pentru ca au fost momente in care si eu am spus: Vreau Job.
Am inteles prima idee a mesajului si am fost de acord cu ea. Si angajatorul o intelege sigur, pentru ca el va cauta pe voi, pe angajatii perfecti pentru jobul lui. Dar, el va roaga, pe langa a va prezenta la interviu la ora fixata, sa ii spuneti si de ce sunteti cel mai bun pentru job.

Cum ii comunicati eficient ca sunteti cel mai potrivit, deci, cel mai bun pentru job?

Putem aplica cu succes pasii propusi de Stafan Murgeanu. Iar unul dintre ei este comunicarea.
Comunicarea intre Tine, intervievat, si El, reprezentatul angajatorului (hr-ist sau chiar patronul) o poti intelege mai bine din urmatoarele puncte de vedere:

Analiza tranzactionala Parinte-Adult-Copil
Inteligenta emotionala EQ!! IQ
Limbajul corpului

Acestea sunt titluri si directii care ne pot ajuta sa intelegem mai bine CE, CUM, CUI, CAT reusim sa comunicam eficient. Trebuie sa studiez toate aceste domenii pentru a fi eficient la un interviu? Da, daca vrei sa ai succes. Oricum, ia-le unul cate unul.

Iti vei putea lamuri urmatoarele:
Ce intelege angajatorul din raspunsurile tale (cuvintele sunt doar suportul mesajului)
Cum te-a perceput si ce sentimente are fata de tine
Daca i-ai captat atentia
Cat te-a crezut si Cat a fost de acord cu tine

De ce P-A-C sau regula Parinte-Adult-Copil?
3 categorii de atitudini pe care o persoana si le asuma intr-o discutie, intr-un grup.
Parinte – “you shoud do this” sau “no, you should do this”
Adult -“what’s the time” – “half past five”
Copil -“mine’s better” – “I saw it first, it’s mine”
Astfel, va puteti regasi intr-una dintre cele 3 pozitii. Bineinteles, cel care tine interviul isi asuma si el o pozitie de Parinte, Adult sau Copil. Aceste 3 atitudini se pot schimba pe toata durata interviului.
Daca nu ati reusit sa convingenti la ultimul interviu – mai ganditi-va odata!! V-ati comportat ca un adult responsabil cand celalalt dorea sa fie el Adult sau Parinte? Sau ati fost un Copil atunci cand intervievatorul dorea sa vada un Adult?

Inteligenta emotionala (alta inteligenta decat cea desemnata prin IQ – coeficientul de inteligenta)
Cum v-ati ales partenerul? Ati avut un feeling! Ati avut un sentiment care v-a transmis o stare, un mesaj si, ati stiut – El este cel potrivit. Prima impresie conteaza? Da, chiar foarte mult. Fiti increzatori si siguri in atuurile, fortele si potentialul dumneavoastra. Fiti relaxat si dornic de a receptiona mesajele intervievatorului, iar el va simti in dumneavoastra un partner care doreste sa comunice, sa dea acele raspunsuri care sa ii indeparteze temerile. La final, nelamuririle indepartate, veti fi exact ceea ce cauta si el, angajatul potrivit pentru post!

Limbajul corpului
Este limbajul care completeaza mesajul transmis de cuvinte. Cum? Experienta si studiile arata ca oamenii adopta o pozitie fizica, un stil de miscare, o anumita mimica a fetei pentru fiecare stare emotionala prin care trec. Altfel spus, poti fi un leu in cuvinte dar cu o pozitie de iepure, si invers! Sunt o multime de gesturi ce arata atitudinea ta. Un ochi experimentat le poate citi si, are la dispozitie un al doilea CV ba chiar o Scrisoare de Intentie mult mai clara si onesta.

Fiti relaxati, mergeti la o conversatie, foarte importanta, da, dar trebuie sa o castigati pentru a conta!

Suntem in epoca vitezei, sa beneficiem de toate avantajele. Atentie, subiectele prezentate succint aici, vor fi discutate mai pe larg si veti putea intelege mult mai bine cum sa le folositi cu succes.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: