Skip to content

Poza sau nu poza…in CV

mai 6, 2009

Am vazut ca multa lume se intreaba daca e bine sau nu sa pui poza in CV.

Ca intotdeauna, exista niste daca.

Daca vrei un post de model, actor sau altceva asemanator, evident ca e nevoie de o poza. Dar nu cred ca persoanele care si-au ales aceste meserii isi mai pun intrebarea aceasta.

Pentru celelelalte persoane, totul depinde de opinia personala, zic eu. Pentru ca poza nu e relevanta daca tu cauti un job de IT-ist, frezor, contabil sau brutar. E important sa stii sa-ti faci meseria si sa stii sa relationezi bine cu colegii si sefii. Si angajatorul nu are dreptul sa-ti conditioneze obtinerea postului de alte detalii decat cele strict legate de calificare si competente.

Sunt si persoane care pun poza in CV, fara ca angajatorul sa le-o ceara. Si am vazut niste cazuri foarte interesante: lucram la o firma mare, care punea mult accentul pe competenta si dedicare. Si a aparut un CV in care era o domnisoara foarte decoltata. Asa ca majoritatea firmei a ras de poza ei si, vazand la ce firma lucra in prezent (in aceeasi industrie, deci oarecum cunoscuta de cei de acolo), si-au format o parere mai putin roza despre firma respectiva. Ceva de genul: A, ei au angajat asemenea persoane?

Si un alt caz, tot al unei domnisoare, care a pus in CV poza ei in rochie de mireasa. Si nu, CV-ul nu era trimis pentru un casting al unei case de moda. Cat despre barbati, am vazut destule poze tip buletin. Dar din buletinul de acum cel putin 10 ani.

Deci, parerea mea: daca sunteti convinsi ca cel mai bun atu al Dvs, orice post ati cauta, este poza, atunci, faceti-va poze bune. Duceti-va chiar la un fotograf profesionist, daca vreti sanse maxime. Dar puneti poze cat de cat in legatura cu postul pentru care aplicati (adica in tinuta business daca e un post corporate, etc) si, mai ales, recente. Ca daca anagajatorul asteapta domnita de 20 de ani si, vazand poza, n-a mai citit mai jos data nasterii, si vine o doamna respectabila…

Daca nu considerati ca imaginea fizica e relevanta pentru cariera pe care o doriti, evitati pur si simplu anunturile care cer poza. Cautati altceva, in alta parte. Pentru ca e adevarat ca sunt locuri unde angajarile se fac pe alte criterii decat ar trebui. Intrebarea este: chiar v-ati dori sa lucrati in asemenea locuri?

Tineti la demnitatea Dvs si respectati-va Dvs inainte sa va respecte altii. Nu acceptati conditii discriminatorii sau degradante si, daca credeti ca lucrurile nu merg bine in domeniu, luati atitutine. Dar asigurati-va intotdeauna ca pastrati masura si ca intelegeti de ce s-au cerut niste lucruri.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: